Verslavingen herkennen: dit zijn de eerste tekenen

Verslavingen komen vaker voor dan we denken. Het kan om verschillende zaken gaan, van drugs- en alcoholverslaving tot aan sociale media of gokken. Het is belangrijk om te weten dat verslavingen niet zomaar ontstaan. Ze sluimeren vaak al een hele tijd en zijn daarom te voorkomen. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig de eerste tekenen van verslaving te herkennen. In deze blog bespreken we een aantal van deze tekenen, zodat je een dierbare kan helpen of zelf hulp kan zoeken. Heb jij of iemand die je kent professionele hulp nodig? Kijk dan eens op https://www.cacnverslavingszorg.nl/.

Grotere tolerantie

Een van de eerste tekenen van verslaving is een grotere tolerantie voor het middel of de activiteit. Dit houdt in dat er steeds meer nodig is om hetzelfde effect te krijgen. Als iemand bijvoorbeeld steeds meer alcohol moet drinken om dronken te worden, kan dit duiden op een beginnende alcoholverslaving.

Afhankelijkheid

Een ander teken van verslaving is afhankelijkheid. Dit betekent dat iemand niet meer zonder het middel of de activiteit kan functioneren. Bijvoorbeeld: als iemand denkt de hele wereld aan te kunnen na het roken van een joint, kan dat betekenen dat hij of zij afhankelijk is van het effect van de cannabis.

Ontkenning

Verslaafden ontkennen vaak hun probleem. Ze bagatelliseren de gevolgen van hun gedrag en proberen hun verslaving te rechtvaardigen. Bijvoorbeeld: als iemand vaak gokt en hierdoor in financiële problemen komt, zal hij of zij misschien zeggen dat ze de volgende keer winnen en alles weer goedkomt.

Geheimzinnigheid

Als iemand een verslaving heeft, zal hij of zij dat vaak geheim willen houden. Om dit te verbergen zal iemand bijvoorbeeld liegen, smoesjes verzinnen en zich afzonderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een gameverslaving of socialemediaverslaving.

Terugtrekking

Als een verslaafde niet de kans krijgt om aan zijn verslaving te voldoen, kan hij of zij terugtrekking symptomen krijgen. Dit houdt in dat hij of zij zich ziek gaat voelen of prikkelbaar wordt. Bijvoorbeeld: een alcoholverslaafde kan trillen en zweten als hij of zij niet kan drinken.