Hoe ga je om met iemand die een verslaving heeft?

Het kan heel lastig zijn om om te gaan met iemand in je omgeving die kampt met een verslaving. Het kan immers bijvoorbeeld gaan om een familielid, een partner of een vriend, en je wilt deze persoon op een goede manier helpen. Maar waar te beginnen? In deze blog deel ik graag mijn kennis met alles over verslaving en ervaringen over hoe je het beste om kunt gaan met iemand die een verslaving heeft.

Praat over de verslaving

Allereerst is het belangrijk om open te zijn met de persoon over zijn of haar verslaving. Praat op een respectvolle manier over wat je ziet en ervaart. Geef aan dat je je zorgen maakt en graag wilt helpen. Het kan ook helpen om te begrijpen wat de persoon zelf denkt en voelt over zijn of haar verslaving. Zo kan je samen een plan maken om de verslaving aan te pakken.

Oordeel niet over de persoon

Oordeel nooit over de persoon en zijn of haar verslaving. Het is belangrijk om te onthouden dat een verslaving een ziekte is en het niet de schuld is van de persoon. Vaak voelen mensen met een verslaving zich al schuldig en beschaamd en oordeel van buitenaf zal dit niet helpen. Wees respectvol en betrokken en biedt een luisterend oor.

Zoek professionele hulp

Het kan helpen om professionele hulp te zoeken. Er zijn veel organisaties en hulpverleners die gespecialiseerd zijn in het omgaan met verslavingen, zoals Connection SGGZ bijvoorbeeld. Zelfs als de persoon niet bereid is om hulp te accepteren, kan het goed zijn om zelf hulp te zoeken. Dit kan je helpen om goed te begrijpen hoe je met de situatie omgaat en hoe je de persoon het beste kunt helpen.

Blijf duidelijk aangeven wat wel en niet acceptabel is

Een verslaving kan leiden tot onverantwoordelijk gedrag of agressie. Het is belangrijk om duidelijk te zijn over wat wel en niet acceptabel is. Dit kan helpen om duidelijke grenzen te stellen en duidelijkheid te geven over wat de gevolgen zijn van onacceptabel gedrag. Hierdoor kan de persoon zich bewuster worden van zijn of haar gedrag en tot inzicht komen dat het anders moet.

Focus op de positieve veranderingen

Blijf vooral focussen op de positieve veranderingen. Het kan soms lang duren voor iemand met een verslaving zich realiseert dat hij of zij hulp nodig heeft. Maar het is belangrijk om te blijven geloven in verandering en deze persoon te ondersteunen bij de stappen die hij of zij zet. Richt je op elke stap die in de goede richting gaat en vier alle successen, hoe klein ook.

Conclusie

In het omgaan met iemand die een verslaving heeft, is het belangrijk om open te zijn, niet te oordelen, professionele hulp te zoeken, duidelijke grenzen te stellen en te blijven focussen op positieve veranderingen. Onthoud dat een verslaving een ziekte is en dat de persoon veel steun nodig heeft om te herstellen. Met de juiste aanpak en ondersteuning kan iemand met een verslaving op weg naar een gezonder en gelukkiger leven.